Je hoeft het niet met mij eens te zijn en ik hoef het ook niet met jou eens te zijn.

Als we zo met elkaar kunnen leven, wordt de wereld een zoveel lichtere en liefdevollere plek.

Dit artikel is deel 2 van de serie hartkwaliteiten: laat je oude-ego-bewustzijn voor wat het is … just relax!

 

Overal een mening over hebben, overal wel wat van vinden, nooit eens onbevooroordeeld lekker enthousiast kunnen zijn, alles wat gezegd wordt en wat gebeurd langs jouw eigen meetlat leggen, niet verder kunnen kijken dan jouw ‘waarheid’, de hele dag door denken in goed/fout en steeds menen te moeten kiezen, über kritisch op jezelf en op anderen … en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is tekenend voor mijn leven voordat ik ontwaakte, voordat mijn leven 180 graden veranderde. En ik verschuil me enigszins achter de stelling dat ik ‘nou eenmaal niet anders wist, zo ben ik opgevoed, zo leefde zo’n beetje iedereen om mij heen’, want dat was ook zo.

Ik ben iedere dag nog dankbaar dat mijn ogen opgingen (waar overigens een behoorlijke crisis voor nodig was) en dat ik die manier van leven langzaamaan leerde loslaten. Maar wat 40 jaar gepraktiseerd is, rammel je er niet in een paar dagen uit. Dus ik geef mezelf de tijd en probeer daarin mild en geduldig te zijn. Ik weet dat bewustwording al de helft is, dus ooit hoop ik in een totale staat van mindfulness en verlichting te verkeren (… grapje).

 

Wat is ego?

Ons ego is een mechanisme in jou dat ten koste van alles wil voorkomen dat jij verandert. Het beeld dat jij van jezelf hebt is al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Tot ongeveer je zesde jaar beschik je niet over het vermogen om informatie af te wijzen of te accepteren, wat tot gevolg heeft dat je volledig gehypnotiseerd bent door je opvoeders. Alles neem je aan als waarheid en dit vormt de basis van je ‘comfortzone’, jouw persoonlijkheid, jouw ego.

Pas wanneer de prefrontale cortex (je redeneringsvermogen) zo rond je zesde jaar gaat groeien, geloof je niet zomaar alles meer. Maar je basis is inmiddels gelegd: geloof je in het leven en in jezelf, mag jij er zijn met alles erop en eraan of is het leven een ‘tranendal’, gevaarlijk en ben je als mens tot niets goeds in staat?

Deze programmering bepaalt de rest van je ontwikkeling en je kunt er lang moeite mee hebben om bepaalde overtuigingen in je systeem te overschrijven (been there…).

Negatieve zelfbeelden zijn heel sterke identificaties waar ego’s dol op zijn, want jouw ego staat of valt namelijk met identificatie. Hoe sterker hoe beter.

 

Ontwaken

Wanneer jij wakker wordt en gaat groeien in zelfbewustzijn, zelfliefde en zelfvertrouwen (je hart begint te spreken), ziet het ego dat als bedreiging. Groei betekent verandering en verandering betekent een einde aan de identificatie zoals die nu is. Dat houdt de dood in van je oude ego. Je ego zal er dus alles aan doen om die groei te saboteren, zodat jij gewoon binnen je comfort-zone kunt blijven.

Het goede nieuws is: groei kun je niet stoppen!

Zodra je ego merkt dat jouw hart zich ermee gaat bemoeien, heeft hij geen poot meer om op te staan. Hij zal zich al spartelend terugtrekken en zijn plek in gaan nemen.

Wat is die plek dan? Ik zeg altijd: parkeer je ego met een zak chips op de achterbank van je bus en ga zelf (ziel) achter het stuur zitten. Hoe meer jij je ego daar parkeert, hoe minder jouw ego zich gaat identificeren met een lager bewustzijn en hoe moeitelozer jij kunt groeien naar geestelijke volwassenheid.

Vanaf die plek helpt het ego jou om te communiceren, te creëren en menselijke ervaringen op te doen.

Maar altijd in deze volgorde: het hart beslist en geeft richting aan, het ego voert uit.

De grote vraag is: op welk bewustzijnsniveau bevindt jouw ego zich? Hoe meer afgescheiden jij bent, dus in hoeverre jij nog in de ‘veroordeling’ zit, hoe meer angst jij hebt om iets te verliezen. Dit uit zich in een grote afhankelijkheid van controle en macht, behoefte aan veiligheid en bezit, houvast aan (wetenschappelijk) bewezen feiten en identificatie met hoe jij je voelt (emoties).

Hoe ‘hoger’ jouw ego-bewustzijn, hoe minder angst, pijn, ongelukkig zijn en onrust. Zolang wij hier in onze menselijke gedaante rondwandelen, zullen wij altijd de schaduw van ons ego-bewustzijn ervaren. Er blijft altijd een identificatie met de illusie van afgescheidenheid, dat is nou eenmaal het stukje 3D bewustzijn waar we in leven.

 

Vier elementen

“Het ego kent vier elementen: wil, intellect, liefde en onzelfzuchtigheid. Lager ontwikkelde ego’s zitten vaak vast in wil en intellect. Mensen met een ego dat allen ‘wil’ kent, zijn zich vaak niet bewust van hun omgeving, maar zijn veelal bezig met het vervullen van hun behoeften.

Dan is er een groep mensen die met hun ego in wil en intellect zitten, ze leven in hun ‘hoofd’ en willen alles verklaard hebben in woorden of cijfers voordat ze iets geloven. Deze mensen zijn vaak nog erg op zichzelf gericht en leven ‘for the good of me’.

De derde ego-groep kent – naast wil en intellect – ook het aspect liefde. Deze mensen zijn zich bewust van anderen en bereid anderen te helpen, je komt ze veelal tegen in vrijwilligerswerk.

De vierde categorie kent wil, intellect, liefde en onzelfzuchtigheid. Deze groep leeft bewust ‘for the good of all’.

Wellicht interessant om te kijken waarmee jouw ego zich identificeert.”¹

 

Zoveel waarheden naast elkaar

I know, bovenstaande is een niet heel gemakkelijk stukje ‘theorie’, maar wel een heel voelbare werkelijkheid als je de weg van hart-bewustzijn volgt en je hartkwaliteiten wilt oefenen. Vooral het niet langer identificeren met ‘wereldse zaken’, is voor mij heel herkenbaar. Was ik voorheen veel meer gericht op materiële dingen, gehecht aan zekerheden en oefende ik graag controle uit over mijn leven, merk ik nu dat dat steeds minder wordt. En deze snelweg van het loslaten van mijn ‘oude ego’ gaat zo rap, dat ik mezelf soms bijna niet meer herken in de beelden van een aantal jaren geleden. Maakte ik me daar echt druk over? Moest ik daar zo nodig een mening over hebben en urenlang discussiëren? Kennelijk vond ik dat echt zo belangrijk…

Sinds ik uit het ego-bewustzijn van ‘er is maar één waarheid’ gestapt ben, is er een zware last van mijn schouders gevallen. Ik hoef niet langer alles langs de meetlat te leggen, want je hoeft niets langs welke meetlat dan ook maar te leggen. Zodra je weer gaat meten, afwegen, beoordelen, etc., schiet je weer in je ‘intellect-ego’, een lager deel van je bewustzijn.

Wat zou er gebeuren als je eens geen absolute mening hoeft te hebben, je de ander gewoon in zijn waarde kunt laten, aanneemt dat er zovele ‘waarheden’ naast elkaar kunnen bestaan, ophoudt met elkaar te vuur en te zwaard te bevechten om je gelijk te halen? Dan wordt je leven zoveel lichter, zinvoller, rijker en gelukkiger. En dan wordt de wereld een zoveel aangenamere en liefdevollere plek.

Ik hoef het niet met jou eens te zijn, als ik maar wel dicht bij mezelf blijf. 

En jij hoeft het niet met mij eens te zijn, als je maar heel dicht bij jezelf blijft.

Als we elkaar kunnen vrijlaten is mijn missie bij voorbaat geslaagd!

 

¹ Robert Bridgeman – Start vandaag nog met lichter leven

Als je je hartkwaliteiten wilt oefenen en daarvoor wel wat sturing kan gebruiken, raad ik je de online training ‘Thuiskomen bij jezelf, zelfvertrouwen als basis voor een vrij leven’ van harte aan.

Hier vind je alle informatie. Vandaag inschrijven = vandaag nog starten!